VAZELİN

Petrol jölesi, vazelin aynı zamanda Petrolatum, yarı saydam, sarımsı ila kehribar veya beyaz olarak adlandırılan, neredeyse hiç koku veya tada sahip olmayan, petrolden elde edilen ve esas olarak tıp ve eczanelerde koruyucu bir pansuman olarak ve merhem ve kozmetikteki yağların yerine kullanılır. Ayrıca birçok cila ve yağlama gresi, pas önleyici ve kil modellemesinde kullanılır. Petrolatum, ağır yağlama yağı stoklarının mumlanmasıyla elde edilir. Kimyasal olarak, vazelin esas olarak parafin serisinin bir hidrokarbon karışımıdır.